Гости от Литва

24.04.2014 16:41

За пореден път в рамките на дейността ни по проект „Opening the window of citizenship“ 
в нашето училище гостува делегация от Литва. Гостите бяха посрещнати със сърдечно „Добре дошли!”, бяха поздравени от ученици от седми и втори клас и от директора на училището господин Войков.

       Литовските учители посетиха няколко урока. Наблюдаваха урок по Технологии в седми клас, проведен от господин Дончо Христов. Темата на урока беше „Сглобяване на пчелни рамки” от раздел дървообработване. Преподавателят представи пред учениците презентация за пчеловъдството, след което под негово ръководство те сглобяваха пчелни рамки.

      Госпожа Пенка Йорданова проведе със шестокласниците урок по Човекът и природата на тема „Здравословно хранене”. Тя запозна учениците и гостите с проблемите на здравословното хранене, с полезните и вредните продукти. В края на урока имаше състезание за приготвяне на най-здравословна закуска. Литовските преподаватели, заедно с учениците определиха победителя.

     Госпожа Марина Йорданова представи урок по Английски език във втори клас на тема „Добре дошли в България!”. Урокът протече много емоционално – учениците разказваха за България, задаваха много въпроси, пяха. Гостите слушаха с голям интерес и накрая поздравиха децата с типичен литовски детски танц.

    В четвърти клас госпожа Гюлназ Солакова демонстрира възможностите на два български софтуера, които са едно невероятно средство за обучение в начален курс, познават се и се ползват с огромно желание от децата: 

Envision - един компютър с много компютърни мишки; 

Jumpido - Kinect базиран инструмент за обучение за деца в училище. 

Гостите от Литва се включиха с желание в игрите на Джъмпидо и това направи урока още по-емоционален и интересен.

    При обсъждането на уроците всеобщо беше мнението, че работата по съвместния проект има голямо значение за обмен на добри практики. Изпратихме гостите от Литва с пожеланието да продължим контактите с тях.