ОУ”Христо Смирненски”-Кубрат участва в състезанието Spelling Bee 2015

13.03.2015 10:31

ОУ”Христо Смирненски”-Кубрат участва в състезанието Spelling Bee 2015

 

Зюмбюл Назиф Сабри се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 09.03.2015 в ОУ „Христо Смирненски”. Зюмбюл Сабри спелува правилно думата broom и победи Мерлин Назиф, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

 

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишната Катерина Петрова от НСОУ „София”, гр. София.  

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.