Гости от Литва

31.10.2013 20:39

От 24-ти до 28-ми октомври тази година в Кубрат гостува литовска делегация от град Скуодас. Нейното посещение беше част от проекта „Отворени врати към активно гражданство”, който се реализира по програма „Коменски”. Целта на инициативата е да развива и насърчава гражданското и национално съзнание сред младите и възрастните.

Участниците в делегацията бяха гости и в нашето училище – партньор по проекта. Цветелина и Цветелин посрещнаха  гостите с „Добре дошли!”, а Любомира ги поздрави със стихотворение на литовски език. Специален поздрав за всички беше народната песен, изпълнена от Габриела и Вихър от втори клас.

Литовските учители посетиха урок по изобразително изкуство при господин Дончо Христов. Седмокласниците бяха подготвили презентация на английски език за традиционни български празници и обичаи, която гостите гледаха с голям интерес. След това господин Христов запозна по-малките ученици с грънчарството като занаят и по-специално с рисуването върху глинени съдове. Петокласниците рисуваха върху вазички и стомнички и предизвикаха възторга на гостите.

Една от целите на проекта е осъзнаване на националната идентичност и този урок показа част от работата в ОУ”Хр. Смирненски” за осъществяване на тази цел.

 

                                                                             Клуб „Млад журналист”

създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз